Promoties & acties!

Vaak gestelde vragen (FAQ)

Welke banden zijn wettelijk toegelaten op mijn voertuig?

Volgens het Koninklijk Besluit van 15 maart houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen, dient een voertuig uit veiligheidsoverwegingen uitgerust te zijn met de banden waarmee het voertuig werd goedgekeurd.

De toegelaten banden zijn verschillend voor ieder type voertuig en kan u terugvinden op het COC (Europees gelijkvormigheidsattest) van het voertuig, in het Proces Verbaal van Goedkeuring (PVG) - ter beschikking in de keuringsstations - en in het officiële onderhoudsboekje. Bovendien dienen de banden geplaatst op eenzelfde as identieke kenmerken te vertonen wat betreft afmetingen, snelheidsindex en load-index, merk en type. Voor de snelheidsindex en laadindex is er bovendien een minimum waarde waaraan de band moet voldoen en die afhankelijk is van het type voertuig. Het is belangrijk dat wanneer u nieuwe banden koopt deze voldoen aan bovenstaande voorwaarden.

Hoeveel lucht moet er in mijn banden?

De juiste hoeveelheid lucht is het belangrijkste onderdeel van een autoband. De spanning die op de zijkant vermeld is, is de maximaal toegestane spanning. Het is niet de juiste spanning voor de banden onder uw auto. Gebruik altijd de spanning die is aanbevolen door de autofabrikant. U kunt die vinden in het instructieboekje, op de binnenkant van de deurpost of het portier of de binnenzijde van het brandstoftankklepje. Controleer de spanning altijd als de banden KOUD zijn: als de auto minder dan een kilometer heeft gereden of een uur na het rijden. Gebruik een degelijke spanningsmeter. Bijv.: Radiaalbanden hebben een kleine bolling in de zijkant als ze de juiste spanning hebben. Controleer de bandenspanning om de paar weken, voor een langere reis of als u met een zware lading gaat rijden. Vergeet ook het reservewiel niet. 

Waarom moeten banden uitgelijnd worden?

Een voertuig is goed uitgelijnd als alle componenten van de besturing en de wielophanging in goede conditie zijn en de wielen soepel rechtuit draaien. Een goede uitlijning is nodig voor een gelijkmatige slijtage en een precise besturing. Ongelijkmatige slijtage van banden of veranderingen in het weg- of stuurgedrag van uw auto (naar één kant trekken) kan veroorzaakt worden door verkeerde uitlijning. 
Vandaag de dag hebben veel auto's ook achterwielophanging die kan worden uitgelijnd. Het kan zijn dat bij uw auto enkel de voorwielen dienen te worden uitgelijnd, maar ook een uitlijning van alle vier de wielen kan nodig zijn, afhankelijk van de klachten die u heeft. De lage kosten van uitlijning betalen zich ruimschoots terug in een hoge kilometrage, prestaties en comfort.

Bij een eerste montage, of als ze opnieuw worden gemonteerd na een reparatie, dienen uw banden te worden uitgebalanceerd. Zodra u de eerste trillingen of slingeringen voelt dient u zo snel mogelijk naar uw bandenhandelaar te gaan. Goed uitgebalanceerde banden zijn belangrijk voor uw rijcomfort en een lange levensduur van de banden. Niet uitgebalaceerde banden kunnen trillingen veroorzaken, die resulteren in de vermoeidheid van de bestuurder, voortijdige bandenslijtage en onnodige slijtage van de wielophanging van uw auto. 

Hoe weet ik dat ik nieuwe banden nodig heb?

Veel banden hebben slijtageindicators in het profiel. Als het profiel zover versleten is dat de indicator een gehele vormt met de profielblokken, is het tijd om de banden te vervangen. Indien uw banden geen dergelijke indicator hebben, kan u dat makkelijk testen met een muntstuk van € 1. Steek de euro in het profiel. Als het gele randje van het stuk boven je profiel uitsteekt, is je band dringen aan vervanging toe.

Een versleten band brengt uw veiligheid op de weg in gevaar. Uw remweg kan wel tweemaal langer zijn dan bij een volledig profiel en ook de kans op aquaplaning neemt fors toe. De wettelijke minimale profieldiepte voor alle personenwagenbanden in Europa is 1,6 mm. Voor winterbanden is de minimale profieldiepte 4 mm.

Mag ik op mijn auto verschillende bandentypes door elkaar monteren?

Banden van een verschillende specificaties, constructie of slijtagegraad kunnen het weggedrag en de stabiliteit aantasten. Voor de beste allround prestaties, wordt aanbevolen om banden van dezelfde maat, constructie (radiaal of niet radiaal) en snelheidsindex te gebruiken. Als er banden met een verschillende snelheidsindex worden gebruikt op een auto, geven de banden met de laagste snelheidsindex de toegestane snelheid voor de auto aan. Combineer nooit radiaal en diagonaal banden op dezelfde as. Vraag hiervoor steeds raad aan je bandenhandelaar.

Hoe moet ik mijn banden van positie wisselen?

Regelmatig en juist banden wisselen bevordert de meer gelijkmatige slijtage van alle banden op uw auto. Vier seizoenenbanden moeten gewisseld worden volgens een aangepast X0-patroon. Dat betekent dat de banden die naar de aangedreven as gaan ook nog eens van links naar rechts worden gewisseld. De banden die van de aangedreven as komen aan dezelfde kant blijven. Deze methode van wisselen bevordert een meer gelijkmatige slijtage van het profiel van alle vier uw banden.
Als u een vierwielaangedreven auto hebt, raden we aan om kruislings te wisselen. We bevelen aan om dat elke 10.000 kilometer te doen, eventueel zelfs om de 6.000 kilometer. 

Waarom zijn goede banden zo belangrijk?

Autobanden van goede kwaliteit, in goede conditie zorgen voor:

 ° optimaal remvermogen
 ° maximale grip op de weg, in alle weersomstandigheden (ook bij kou, ijzel, sneeuw, regen) en in bochten
 ° uitstekende afvoer van water, sneeuw en modder
 ° minder afrolgeluid, dus stiller rijden
 ° betere wegligging, dus meer rijcomfort
 ° minder brandstofgebruik, dus goedkoper rijden 

Wat is het nut van winterbanden?

Winterbanden hebben een andere samenstelling dan zomerbanden. Zodra de temperatuur beneden 7 graden Celcius komt, neemt de elasticiteit (soepelheid, rekbaarheid) van zomerbanden af. Het rubber wordt dan harder en zorgt voor minder grip, voornamelijk op vochtige en ijzige wegen. 

Naast een andere samenstelling hebben winterbanden een andere belangrijke eigenschap; het profiel is anders opgebouwd dan bij zomerbanden. Winterbanden hebben vaak een profiel met lamellen. Door deze lamellen lijkt het alsof een profielblok in reepjes is gesneden. Door het zachtere rubber en het gewicht van de auto buigen deze lamellen tijdens contact met de weg, waardoor een zaagtandvormig oppervlak ontstaat.Dit zaagtandvormig oppervlak heeft op gladde, ijzige en besneeuwde wegen een veel betere grip dan een vlakke en vaak gladde zomerband. De grip bergop wordt groter, de remweg wordt korter en ook zal de auto in bochten veel beter/stabieler op de weg liggen. Deze eigenschappen hebben winterbanden niet alleen beneden de 7 graden Celcius, maar ook bij normale temperaturen. Toch wordt het afgeraden bij warmer weer met winterbanden te blijven rijden omdat het zachte rubber vele malen harder slijt dan het rubber van een zomerband. 

Wanneer monteer ik best mijn winterbanden?

Als algemene regel kan je stellen dat je winterbanden nodig hebt in alle maanden met een "R". Winterbanden zijn namelijk niet alleen nuttig bij sneeuw en ijzel maar ook bij regen.

Vanaf het moment dat de temperatuur lager is dan 7°C dan is de prestatie van winterbanden veel beter dan zomerbanden. Door de lagere temperatuur zullen normale banden harder worden en zo zal deze band veel van zijn capaciteiten verliezen. De grip op de baan zal verslechteren, tevens als het comfort en de remafstand.

U kan best uw winterbanden begin oktober laten monteren om zo perfect voorbereid te zijn op de koudere wintermaanden. Als je het uitstelt tot de eerste vrieskou of sneeuw, bestaat het gevaar dat je even zal moeten wachten op een afspraak door drukte.

Een verwittigd man is er twee waard!

Hoe kan ik het best mijn zomerbanden opslaan?

Als je je zomerbanden volgend seizoen opnieuw wil gebruiken, is het erg belangrijk dat je ze op een correcte manier opslaat.

Hou zeker de volgende dingen in acht:

 • De wielen en de banden met water schoonmaken en laten drogen om oxydatie te beperken. Als je de banden op het wiel gemonteerd bewaart, controleer dan de aanbevolen spanning.
 • Bewaar banden die op het wiel zijn gemonteerd liggend of hang ze op aan het wiel. 
 • Bewaar ze niet in de buurt van koolwaterstoffen (benzine, olie) of van elektrische apparatuur: die verspreiden ozon wat het rubber aantast. 
 • Zorg dat je banden beschermd zijn tegen daglicht.
 • Bewaar je banden in een omgeving met een constante temperatuur en juiste vochtingheidsgraad

 

Maar het kan ook veel eenvoudiger! Wij hebben een bandenhotel waar je na de wissel je zomerbanden met een gerust hart kan achterlaten. Ze worden gereinigd en gelabeld. Wanneer de lente weer voor de deur staat, krijg je voorrang voor een afspraak. Meer info vind je hier.

Zijn winterbanden verplicht?

Winterbanden zijn niet altijd verplicht. Vele landen (Frankrijk, Duitsland, Finland, Italië, Zweden, Zwitserland, Oostenrijk en Noorwegen) schrijven wel voor dat je auto steeds aangepast moet zijn aan de weersomstandigheden. Dit wil dus zeggen dat als er sneeuw ligt, je auto uitgerust moet zijn met winterbanden en/of sneeuwkettingen. Indien dit niet het geval is, kan je hiervoor beboet worden. 

Welke info vind ik terug op het bandenkwaliteitslabel?

Het kwaliteitslabel is zowel qua rating als qua lay-out te vergelijken met dat van elektrische huishoudmachines: de banden krijgen een rating van A tot G met betrekking tot de rolweerstand en grip.

Meer info vind je hier.

 • Contact gegevens

  Hoofdzetel Banden de Condé
  Kiewitstraat 194 | 3500 Hasselt (B)
  Tel.: +32 (0)11 30.11.11
  Fax: +32 (0)11 30.11.19
  E-mail: info@deconde.be
 • Promoties

 • Banden de Condé in uw buurt

  Een de Condé bandencentrale in uw buurt. Selecteer uw filiaal:

Onze merken